NAFF / Neum Animated Film Festival
Master Class / Midhat Ajanović 2019 Neum Animated Film Festival

Drugog dana NAFF-a master class predavanje je održao pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar rođen u Sarajevu 1959. Midhat Ajanović Ajan. Ajan je diplomirao novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. S tim u vezi osvrnuo se na animaciju u vrijeme Jugoslavije, te kazao kako je Zagrebačka škola crtanog filma 50-ih, 60-ih i 70-ih godina bila najvažnija estetska pojava i svjetska avangarda, a produkcija je bila dobra. Ipak postoje ogromne razlike u animaciji regiona i ne može se praviti nikakva komparancija, mišljenja je Ajan.

Iako mu je, kako i sam kaže - švedski jezik kao maternji, bez obzira na porijeklo – predavanje je zbog autora koji dolaze iz svih dijelova svijeta održao na engleskom. Općenito o animaciji, najpopularnijim tehnikama animacije te šta znači biti animator i kako izgleda posao animatora u Švedskoj – ispričao je ovaj ugledni ovogodišnji član stručnog žiirija NAFF-a 2019.

„Obrazovanje je ključ u svemu, pa i u animaciji. Danas u Švedskoj imate nekoliko Instituta gdje se proučava animacija i ona se uči vrlo široko, ali je fokus na primjenjenoj animaciji u industriji – odnosno na onoj koja generira poslove“, objašnjava ovaj pisac, karikaturist i filmski autor. Dodaje i kako bavljenje animacijom nije samo pravljenje filmova i prikazivanje na festivalima, nego je danas glavni naručilac animacije industrija a ne filmski producent, kako je to bio nekad slučaj.Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2018 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.