NAFF / Neum Animated Film Festival
Grand Prix - Daughter, Daria Kashcheeva, Češka Republika/Czech Republic 2020 Neum Animated Film Festival

Po odluci stručnog žirija nagrađeni filmovi 15. NAFF-a 2020 su:

1. Grand Prix - DAUGHTER, Daria Kashcheeva, Češka Republika/Czech Republic
2. Najbolja 2D animacija - AIRHEAD!, Gaspar Chabaud, Belgija/Belgium
3. Najbolja 3D animacija - o28, Otalia Caussé, Geoffroy Collin, Louise Grardel, Antoine Marchand, Robin Merle, Fabien Meyran, Francuska/France
4. Najbolja animacija glina /lutke i druge tehnike - TIES, Dina Velikovskaya, Rusija/Russia
5. Najbolja glazba - MERRY GRANDMAS!, Natalia Mirzoyan, Rusija/Russia
6. Najbolji studentski film - DAUGHTER, Daria Kashcheeva, Češka Republika/Czech Republic
7. Nagrada za likovnost - MY GRANDPA IS HIDING, Anne Huynh, Francuska/France
8. Nagrada Dušan Vukotić - IRIS, Lucija Bužančić, Hrvatska/Croatia
Članovi međunarodnog stručnog žirija 2020 Neum Animated Film Festival
António Costa Valente (Portugal) Producirao i ko-režirao prvi dugometražni film portugalske animirane kinematografije “Até ao Tecto do Mundo”. Kao redatelj i producent, primio je preko 300 nagrada na festivalima na preko pet kontinenata. Producirao je filmove nekih od najpoznatijih portugalskih redatelja animiranih filmova, ali i igranih, dokumentarnih, TV-serija kao i eksperimentalnih filmova. Doktorirao je filmskom temom, a predaje i na Univerzitetu Algavre gdje predaje animaciju. Također je radio kao gostujući profesor animacije na nekoliko viših školskih institucija. Kao umjetnik oblikovnih formi i organizator kulturnih događaja, svojim organizacijskim sposobnostima prožima jednako komisije, umjetnički žiri, ali najvažnije – filmske festivale.

Direktor je “Cine-Clube de Avanca”, “Portuguese Federation of Film Societies” (www.fpcc.pt), “Academia Portuguesa de Cinema” (www.academiadecinema.pt), “APCA - Association of Cinema and Audiovisual Producers” (www.apca.pro), a prije toga i načelnik “Cartoon Portugal” a sudjelovao je u organizacijskim tijelima “FPCA - Portuguese Federation of Cinema and Audiovisuals” kao i upravnom odboru “CARTOON - Association Européenne du Film d'Animation”.

Ko-urednik je “International Journal of Cinema”, ali i jedan od direktora AVANCA Film Festivala od 1997. godine., znanstvene konferencije AVANCA | CINEMA od 2010. godine, a osim toga ko-ordinira i “Prémio Eng.º. Fernando Gonçalves Lavrador ”, koji svake godine nagrađuje izniman doprinos akademskom istraživanju na polju filma.

Elma Tataragić (BiH) Elma Tataragić (1976) je scenaristica, profesorica scenarija i selektorica Sarajevo Film Festivala. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Magistrirala je 2010. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila je na istom fakultetu 2014. Na Sarajevo Film Festivalu angažovana je od samoga početka gdje sada radi kao selektorica glavnih takmičarskih programa te kao članica selekcionor odbora za CineLink Industry Days.

Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su PRVO SMRTNO ISKUSTVO, SJEVER JE POLUDIO, DOBAR DAN ZA POSAO itd. Scenaristica je i producentica igranog filma SNIJEG, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. u programu Sedmica kritike te na preko 80 međunarodnih filmskih festival sa preko 30 nagrada. Vanredna profesorica je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo na predmetima iz oblasti Scenarija te obavlja i funkciju Prodekanese za međunarodnu saradnju i naučno-umjetnički istraživački rad. Na Akademiji je tri puta dobila priznanje profesorice godine i to 2008., 2011., i 2019. godine.

Objavila je dvije knjige o scenaristici: "Stil filmskog scenarija" 2011. godine., te “Scenarij i filmska adaptacij” 2018. Dobitnica je nagrade Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” 2008. i 2016. Scenaristica je filma KADA DAN NIJE IMAO IME koji je premijerno prikazan 2017. na filmskom festivalu u Berlinu, a postpisuje scenarij i režiju nagrađivanog kratkog filma SJEĆAM SE.

Film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJ za koji je pisala scenarij a u režiji Teone Mitevske imao je svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji filmskog festivalu u Berlinu 2019. Film ŠAVOVI za koji je također pisala scenarij, a u režiji Miroslava Terzića, također je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama. Oba filma uspješno su putovala po svjetskim festivalima i osvojili brojne nagrade, među kojima su i one za najbolji scenarij. Trenutno radi na razvoju senarija za dva nova igrana filma (NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU i NESAVRŠENO TIJELO), te na kratkom eksperimentalnom filmu SANJAM GUBIM. Od 2001. do 2019. godine obnašala funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH, a 2019. izabrana je za predsjednicu ovog Udruženja. Također, urednica je svih programa UFR.

FILMOGRAFIJA

2019 - ŠAVOVI - Dugometražni igrani film - (scenarij) Berlinale 2019 Panorama
2019 - BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA, igrani (scenaristica) - Berlinale 2019 takmičarski program
2018 - DOBAR DAN ZA POSAO, igrani (mentorica na scenariju) - Pusan Film Festival 2018
2017 - KADA DAN NIJE IMAO IME, igrani (scenaristica) Berlinale 2017 Panorama
2016 - SJEĆAM SE - Kratki igrani film - (režija, scenarij)
2013 - HOLIDAY AT THE SEASIDE, kratki (mentorica na scenariju)
2011 - TJELESNA FUNKCIJA - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)
2010 - UNAZAD - Kratki igrani film - (konsultant na scenariju)
2008 - SNIJEG - Dugometražni igrani film - (producent, scenarij) Cannes Film Festival - Semaine de la Critique 2008
2003 - SJEVER JE POLUDIO - Kratki igrani film - (producent, scenarij) - Goteborg Film Festival 2003
2001 - PRVO SMRTNO ISKUSTVO - Kratki igrani film - (scenarij) - Cannes Film Festival 2001
2000 - PLUS MINUS - Kratki igrani film - (režija, scenarij) - Sarajevo Film Festival 2000


Iva Ćirić (Srbija) je rođena u Beogradu 1983. godine. Diplomirala je 2009. godine na Fakultetu primijenjenih umjetnosti, na odsjeku grafika i knjiga. Bavi se animacijom i ilustracijom. Član je udruženja likovnih umetnika ULUPUDSa i jedna je od osnivača Udruženja filmskih animatora UFASa. Živi i radi u Beogradu. Posle diplomiranja nastavila je studije na Interdisciplinarnim doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, smer Digitalna umetnost koje je zavrsila 2015. godine sa doktorskim umetničkim projektom Ciklofonija-digitalni dinamički kolaž. Od 2011. godine postaje saradnik na predmetu Animacija na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Gostujući je predavač na SAE Institutu u Beogradu od 2018. godine.

Autor je pet kratka animirana filma Kućica, Princeza na zidu, Spomenici i Smisao (deo projekta Radiovizija na tekst Meše Selimovića), koji su prikazani na međunarodnim festivalima u svetu. Njen poslednji film Florigami rađen je u koprodukciji sa Hrvatskom i Srbijom. Deo je organizacionog i umetničkog tima festivala Balkanima (Evropskog festivala animiranog filma u Beogradu) od njegovog osnivanja 2004. godine. Od 2014-2017 godine preuzima festival kao umetnički direktor i uspešno nastavlja da ga organizuje i vodi.

Kao autor filma učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima animiranog filma i bila član žirija i član selekcione komisije na Festivalu u Hirosimi (Japan), Varni (Bugarska), Monstri (Portugal), Animanimi (Čačak)... Vodila je radionice za studente i držala predavanja u Banja Luci (2014), Veneciji (2017), Danskoj (2017), Beogradu (SKC, DKCB, KCB, DKSG...).

Dragan Marijanović (BiH) rođen u Metkoviću 1958. godine, novinar je i književnik. Tijekom duge novinarske karijere radio je za Večernji list zagreb, Slobodnu Dalmaciju Split i za druge dnevne i tjedne novine, posebice tjednike i književnu periodiku. Prvi mu roman (Lijanov san, 1999. godine) doživio je devet izdanja i ukupnu nakladu od 90.000 primjeraka, a za njega je nagrađen i Kočićevim perom. Uz taj roman objavio je i monografiju Matice hrvatske Mostar „Široka su Matičina jedra“, zbirku žurnalističke proze „Ja uvik iđen dalje“ 2004. godine, a dvije godine poslije objavio je knjigu putopisa „Bosna kakvu manje znam – Tešanjski putopis“. Prošle godine objavio je rukopis nagrađen na tajnom natječaju Fondacije za književnost Federacije BiH „Dolina vranina kljuna“. Nagrađivan je za pripovijetke (Brkina vremena), kratke priče (Pismo), a pjesme, eseje i putopise objavljuje u svim regionalnim književnim časopisima. Nagrađen je i za scenarij „Čardak“ Fondacije za kinematografiju resornoga ministarstva FBiH. Zamjenik je glavnog urednika časopisa Matice hrvatske Mostar „Motrišta“ i član uredništva časopisa DIWAN. Posljednjih godina teme iz kulture, uglavnom vezane za književnost, likovnu umjetnost i glazbu, te putopise i reportaže objavljuje u sarajevskom dnevniku Oslobođenje. Bio novinar godine u BiH 2009. godine. Član Društva pisca u BiH i član Upravnoga odbora P.E.N. Centra u BiH. Živi u Mostaru, a piše otkuda stigne.

Vjeran Šalamon (Hrvatska) je multimedijalni umjetnik, kompozitor i sound dizajner. Radio je kao kompozitor i sound dizajner na preko 70 filmova (uključujući kratke, animirane, dokumentarne i dugometražne filmove), također brojne kazališne izvedbe i multimedijalne izložbe. Posljednji uspjesi uključuju glazbu i sound design za Hrvatski Paviljno na EXPO izložbama:
2005, Japan, Aichi
2008, Spain, Zaragoza
2010,La Biennale di Venezia, 12th International Architecture Exhibition, Croatian pavilion
Multimedia design for Nikola Tesla memorial museum in Smiljan, 2006.

Music and sound design for several major exhibitions:

Art of persuading, Museum for arts and crafts, Zagreb 2006
Anima mediterranea, Barcelona, 2007.
Gave gold for iron, Historical museum, Zagreb 2007.
El Shatt, Historical museum, Zagreb 2007.
2000 years of Aundautonia, Archeological museum, Zagreb 2007.
No_Place, Embassy Court Brighton, collaboration with Kate Genevieve and University of Sussex, Brighton UK, 2011.
Heroes, Historical museum, Zagreb 2011.
Impulse, collaboration with Kate Genevieve and Sackler Centre for Consciousness Science, University of Sussex, Brighton, UK, 2012.
Gnalić, Historical museum, Zagreb 2013.
Stalni postav Ivanina kuća bajki, Ogulin 2014.
Stalni postav Dvorac Eltz, Vukovar 2014.
Slike velikog rata, Historical museum, Zagreb 2014.

Music for animated movies:

Kamov, omnibus, 2003.
Complex Premonition, dir.Dušan Gačić, 2004.
Little house on the tree, dir. Darko Kreč, 2005.Special jury prize, Animafest 2006.
Date, dir.Darko Bakliza, 2006, Annecy 2006, official selection Soldat, dir. David Bonnot, 2007, best short on several festivals: Maremetraggio 2007, Dokufest 2007, Mauvais 2007.
Alea jacta est, dir.Dino Krpan 2007, best experimental at Aubagne Festival 2007,
Homo Volans, dir.Darko Bakliza, 2008, best short at Ismailia Festival, Egypt, 2008
Cristobal Colon, Duško Gačić and Ljupče Đokić, 2009.
Rotators, Tomislav Findrik, 2009., Animafest Zagreb official selecion 2009.
Format, Darko Bakliža, 2010, BEST SHORT EXPERIMENTAL FILM AWARD at Adana Golden Boll Film Festival in Turkey
Man Drawing, dir. Ljupče Đokić, 2012.
I already know what i hear, Darko Masnec, Gran Prix 3rd Croatian animation festival, Zagreb 2012.
Clockwork Heart, dir.Manuel Šumberac, 2013.
Bei meir, dir. Darko Bakliža, 2013.
Lust, dir. Ivana Jukić Pranjić, 2013.
Omega, dir. Tomislav Findrik, 2013.
Wiener Blut, dir. Zlatko Bourek i Pavao Štalter, 2014.
Zašto su došli vlakom, dir.Joško Marušić, 2014.

Feature films:

String of life, Igor Filipović, 2000, HR
Keeping up with Jones, dir.Johnatan Slonimsky, 2006, USA
Performance, Dan Oki, 2010, HR, Pula film festival 2010 official selection
Duh Babe Ilonke, Tomislav Žaja, 2011, HR, Pula film festival 2011 official selection
Mrak, Dan Oki, 2011, HR, Pula film festival 2011 official selection
Oproštaj, dir. Dan Oki, 2013 Pula film festival 2013 official selection

Experimental:

Luce i Mare, dir. Dan Oki 2011.
Od do, Miranda Herceg, 2012., 21. DHF Zagreb, Oktavijan prize for best short experimental 2012 Zagreb, 25fps Zagreb 2012 official selection, Best experimental Aubagne film festival 2013.
Mon dernière sauvage 2012., dir. Miranda Herceg, One shot film festival Zagreb 2012 official sélection.
Transfinitan, dir. Brian Willems, 2012.
Utvrda Utopija, dir.Sandra Sterle, 2014.
Camera Obscura, dir. Stanko Herceg, 2014.

Natjecateljski program / Raspored projekcija
Neum Animated Film Festival 2020

27.06.2020.
EVERYTHING WILL GO OUT OF PLACE
Cheyenne Canaud-Wallays
03:56
Francuska/France
CARROUSEL
Jasmine Elsen
10:10
Francuska/France
BOING BOING
George Dorobantu
03:00
Rumunia/Romania
A MIND SANG
Vier Nev
06:11
Portugal
BUSINESS MEETING
Guy Charnaux
01:45
Brazil
KIDS
Michael Frei
09:00
Švicarska/Switzerland
THIS IS A FISH FILM
Michael Bohnenstingl
01:10
Njemačka/Germany
SYMBIOSIS
Nadja ANDRASEV
12:50
Francuska/France
FLORIAN
Keshav Abrol, Lucas Londoño-Clayton, Pavel Loparev, Alicia Velasco
03:46
Španija, Spain
AWAY
Mathilde Pepinster
06:00
Belgija/ Belgium
LIONVERSE
Hayden Chun Hei Mok
03:24
Hong Kong
DUST
Murat Sayginer
02:18
Turska/Turkey
THE HERETIC
Veselin Efremov
08:00
Danska/Denmark
28.06.2020.
IN BETWEEN, A DIARY
Daniella Schnitzer
04:00
Francuska/France
MIGRANT
Esteban Ezequiel Dalinger, Cesar Daniel Iezzi
05:38
Argentina
PATCHWORK
Maria Manero Muro
08:00
Španija/Spain
TALES OF THE UNKNOWN
Jaime Maestro
02:28
Španija/Spain
SOMEWHERE IN-BETWEEN
Luca Tagliarini
03:27
UK/United Kingdom
L'ATELIER
BIanca Mansani
04:00
Francuska/France
TIES
Dina Velikovskaya
08:00
Rusija/Russia
AILIN ON THE MOONS
Claudia Ruiz
05:00
Argentina/Argentina
BUTERA
Anthony Muscarella, Emily Mai, Winnie Feng, Lilly Chin-Hong
05:40
SAD/USA
LES VACANCES DE LA LOOSE
Manon David
03:50
Francuska/France
TELL ME YOU STILL LOVE ME
Rui Ting Ji
03:58
Kanada/Canada
OH DROPLET!
Julia Tudisco
02:46
UK/ United Kingdom
AFTERNOON TEA
Andrea Szelesová
02:12
Republika Češka/Czech Republic
MERRY GRANDMAS
Natalia Mirzoyan
08:00
Ruska Federacija/Russian Federation
WHAT IS BEAUTY?
Emilia Schettino
01:53
UK/United Kingdom
I'M A CARROT
Chine-Lu Hung
01:21
Francuska/France
IRIS
Lucija Bužančić
08:14
Hrvatska/Croatia
29.06.2020.
CARPE DIEM
Rachel Portová
03:70
UK/United Kingdom
PRINC KI-KI-DO; BEGUNEC
Grega Mastnak
05:00
Slovenija/Slovenia
THE LITTLE BOAT THAT WANTED TO FLY
Ekaterina Filippova
06:40
Ruska Federacija/Russian Federation
FOR LOVE
Macarena Campos
02:24
Urugvaj/ Uruguay
Why Z?
Asher Horowitz
03:52
SAD/USA
MOVE AWAY
Joaquim Macho
05:00
Španija/Spain
THE PEAK
Mayumi Tachikawa
05:10
Japan
CHARLIE & YIP
Alexander Williams
01:38
UK/United Kingdom
RITA SE GROOT TREK
Janique Viljoen
03:40
Južna Afrika/South Africa
TOBI AND THE TURBOBUS
Verena Fels
07:30
Njemačka/Germany
o28
Otalia Caussé, Geoffroy Collin, Louise Grardel, Antoine Marchand, Robin Merle, Fabien Meyran
05:18
Francuska/France
WHAT EVENTUALLY SAVED ROBERT
Wang,Po-En , Huang,Lin-Chun
07:15
Tajvan/Taiwan
FOR TEDDY
Marco Giglio
03:16
Italija/ Italy
B.O.P
Ladislav Jambor, Lukáš Ďurica
02:21
Slovačka/ Slovakia
UNSURPASSED TEAM
Ruxin Liang, Changjiang Wang, Michael Davin
04:47
SAD/USA
THE GREAT CORELLI
Abel Carbajal
07:00
Španija/Spain
30.06.2020.
SONG SPARROW
Farzaneh Omidvarnia
15:00
Iran
DAUGHTER
Daria Kashcheeva
15:00
Češka Republika/Czech Republic
MY GRANDPA IS HIDING
Anne Huynh
07:11
Francuska/France
TROIS FRANCS SIX SOUS
Clémence Ottevaere, Florence Blain, Louise Leblond, Varoon Indalkar, Morgane Ladjel, Hugo Valdelièvre-Rattier
06:33
Francuska/France
HOLLY
Katia Augis Filipe Alves Hannah Florestano Valentin Janvier Chloé Martin Moné Sisoukraj
04:22
Francuska/France
WINTER
Guodong Yu
08:00
Kina/China
TICK
Fabienne Priess, Levin Tamoj
05:00
Njemačka/Germany
ALL MY FRIENDS ARE DEAD
Nils Skapāns, Anna Zača
06:37
Latvija/Latvia
St. MORITZ
Joseph Balaclav, Raz Sonnenfeld
06:02
Izrael/Israel
OLD HAG
Nicolas Bianco-Levrin
07:00
Francuska/France
01.07.2020.
PEACE AND LOVE
Etienne FAIVRE
03:17
Francuska/France
SHALLOW BODIES
Joe Hick
03:23
UK/United Kingdom
WOMAN'S DAY
Evgeny Terpugov
05:46
Republika Češka/Czech Republic
ROSA
Matheus Leite Pereira
03:49
Brazil
THE THE MOCKING DEVIL
Samuel Fernandi
05:00
Španija/Spain
BELA
Nick Simpson
05:00
Australija/Australia
FRAMED
Marco Jemolo
07:00
Italija/Italy
GOOD INTENTIONS
Anna Mantzaris
08:34
UK/ United Kingdom
THREE SISTERS
Svetlana Andrianova
08:00
Rusija/Russia
AIRHEAD!
Gaspar Chabaud
05:43
Belgija/ Belgium
THE EPHEMERAL OPHARNAGE
Lisa Barcy
15:00
SAD/USA
DOCTOR TRAUM PRESENTS: DON’T HURT ME, DAD!
István Lugosi
03:23
Mađarska/Hungary
Panorama / Raspored projekcija
Neum Animated Film Festival 2020

28.06.2020.
FLOOD
Malte Stein
09:55
Njemačka/Germany
NO MONSTERS ALLOWED
David Burgis
03:17
SAD/USA
WHAT WILL YOU DO NOW, JOHN?
Pooja Pottenkulam
09:10
UK/United Kingdom
ROJAVA
Emmanuel Temps, Hugo Voisin, Marion Bideplan, Guillaume Montoya, Noumi Thiriet
07:51
Francuska/France
LAST ROUND
Anatole Bournique, Maeva Chaulvet, Katia Hochstetter, Nicolas Jaffre, Thais Mercier
06:27
Francuska/France
THE KITE
Martin Smatana
13:10
Republika Češka/Czech Republic
CHIAKAN-MOFEI, LIN
Shan-Yi
06:46
Tajvan/Taiwan
THE CITY SHORES
Pierre Watteyne
07:57
Belgija/Belgium
APFELMUS
Alexander Gratzer
06:51
Austrija/Austria
THE PECULIAR CRIME OF MR.ODDBA
Caetano Brunoa
10:00
Portugal
30.06.2020.
AFTER
Matouš Valchář
05:26
Republika Češka /Czech Republic
A NO-GO T-SHIRT
Paul Drey
02:22
Njemačka/Germany
COSMONAUT
Kaspar Jancis
11:38
Estonija/Estonia
WITH THE SHAPE
Nemanja Vucenovic
06:40
Bosnia and Herzegovina
ECONOMY IS CARE
Sergio Herencias
05:56
Švicarska/ Switzerland
THRALL
Igor Đurić
08:39
Bosnia and Herzegovina
ONE SLIMY STORY
Assile Blaibel
04:39
Francuska/France
INSIDE ME
Javier Ramírez Asperilla
03:00
Španija/Spain
UMBRELLA
Mario Pece
08:00
Brazil
SORORELLE
Even Frédéric, Mercadier Louise
15:00
Francuska/France
GOOD APPETITE
Pablo Polledri
01:00
Argentina
01.07.2020.
DISORIENTED
Jérémie Cousin
04:02
Francuska/France
POSITIVE
Nguyet Hoang
01:51
Australija/Australia
CLEITHRO
Morana Bunić
05:42
Hrvatska/Croatia
FISH FOR LIFE
Kerstin Blätterbinder, Lisa Gierlinger, Lukas Mathä, Victoria Wolfersberger
08:05
Austria
PROM
Zimina Daria
06:44
Rusija/Russia
REAL LIFE
Camila Mezzetti and Ramon Faria
01:00
SAD/USA
SPRING
Moritz Mayerhofer
02:41
Njemačka/Germany
AURA
Timm Völkner
02:33
Njemačka/Germany
PACE
Kai Stanicke
11:34
Njemačka/Germany
A MOONLIGHT'S TALE
Aarif Attarwala, Ron Spivak, Elena Spina, Tony Gaeta, and Andrew Noh
04:47
SAD/USA
Plakat Naff 2023

Katalog Naff 2023

Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2023 KAN. All rights reserved.