NAFF / Neum Animated Film Festival
Film ''Zvijer'' inspiriran stvarnim događajima pobjednik 17. NAFF-a 2022 Neum Animated Film Festival

Prva nagrada koja se dodjeluje za likovnost ove godine ide u Izrael. Autorica Hani Dombe je nagrađena za film ''Perje'' u ovoj kategoriji i nagrada će joj biti uručena naknadno.

Idemo dalje, žiri je također ocjenjivao glazbu filmovima i nagrada za najbolju glazbu ove godine ide u ruke autora ide iz Čilea. Film ''Zvijer'' dakle ima najbolju glazbu ove godine na NAFF-u.

Najbolji studentski film nam dolazi iz Češke. Zove se ''Mama je uvijek u pravu'' i rađen je u tehnici kolaž. Autorica Marie Urbankova će svoju nagradu dobiti naknadno.

U nastavku ćemo dodijeliti i nagradu za najbolju animaciju glina – lutke. Ove godine pobjednički film u ovoj kategoriji je ''Posljednja želja'', autorice Galie Osmo iz Izraela. Galia je tu sa nama u Neumu i pozivamo je da preuzme svoju nagradu.

Jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u jeste i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića . Ova nagrada se dodjeljuje mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Ove godine nagrada ide u Rusiju za film ''Susret'', autorica je Aleksandra Krivolutskaia.

Na 17. izdanju NAFF-a nagrađen je i film ''Žaba samuraj''. Rad autora Brenta Forresta iz Japana prepoznat je kao najbolji u kategoriji 3D animacija.

Najbolja 2D animacija ove godine pripala je animatoru iz Italije, Simone Massi je nagrađen u ovoj kategoriji za svoj film ''Svaki izlazak sunca''. Nagradu će mu organizacijski tim poslati naknadno, obzirom da nije s nama tu.

Grand prix je dobio već nagrađeni film Hugo Covarrubias je očito napravio dobar posao i stoga je ''Zvijer'' iz Čilea najbolji film na 17. izdanju Festivala animiranog filma u Neumu.
Članovi međunarodnog stručnog žirija 2022 Neum Animated Film Festival
Ines Tanović (BiH) Rođena u Sarajevu 1965. Završila Prvu gimnaziju – Odsjek organizacija kulturnih aktivnosti. Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za dramaturgiju. Profesionalni član Udruženja filmskih radnika BiH od 1988.

1991. jeosnovala producentsku kuću DOKUMENT Sarajevo, koju sada vodi zajedno sa producentom Alemom Babićem. Od 2014 – 2019. obavljala funkciju predsjednice Udruženja filmskih radnika FBIH, kao i predsjednice Udruženja filmskih radnika u BiH. Trenutno na poziciji generalne direktorice Filmskog centra Sarajevo. 2010. je režirala bosanski dio dugometražnog igranog omnibusa Neke druge priče (koprodukcija između BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Irske, podržana od EURIMAGES). Film je pozvan na više od 40 svjetskih festivala i osvojio je šest međunarodnih nagrada. U 2015. je završila realizaciju igranog filma NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA. Film je pozvan na više od 45 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar za 2015.

2019.godine je završila svoj drugi igrani film SIN čija je premijera bila na otvaranju Sarajevo film festivalu u okviru takmičarskog programa. SIN je pozvan na preko 20 internacionalnih festivala i osvojio je i nekoliko nagrada. SIN je bio BiH kandidat za nagradu Oscar za 2019. godinu.

Nikša Bratoš (Hrvatska) glazbenik, skladatelj, aranžer, glazbeni producent. Rođen je 1959. godine u Travniku. Diplomirao elektrotehnički fakultet u Sarajevu 1983 godine. 1985 g. se definitivno opredjeljuje za glazbu i radi kao studijski glazbenik, aranžer i glazbeni producent. Od 1989 godine živi i radi u Zagrebu. U razdoblju do 1989. godine aktivno se bavi glazbom u kulturno-umjetničkim društvima i rock sastavima od kojih su poznatiji Cod, Valentino i Crvena Jabuka. Sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko 200 albuma. Izvođači s kojima je radio su: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Maksim Mrvica, “The Bond”, Zagrebački solisti, Zlatan Stipišić Gibonni, Zdravko Čolić, Toše Proeski, Damir Urban, Dino Merlin, Kemal Monteno, Petar Grašo, Tereza Kesovija, Massimo Savić, Jura Stublić, Goran Karan, te grupe Valentino, Crvena Jabuka, Parni valjak, Majke, Plavi orkestar, Silente, Teška industrija i mnogi drugi. Kao glazbenik, aranžer i glazbeni producent radio je glazbu za filmove (“Zlatne godine”, “Nausikaja”, “Putovanje tamnom polutkom”, “Dnevnik pobjednika”, Duga mračna noć”, “Djeca sa CNN-a” itd...), te glazbu za kazališne predstave, glazbene špice za Hrvatski Radio i HTV (Latinica, Kviskoteka...). Kao glazbeni producent potpisuje prvi hrvatski DVD (Gibonni – “Milennium koncert”), a potom još brojna live DVD izdanja (Gibonni – “Miracul live”, Oliver u Areni Pula, Parni valjak, Zdravko Čolić, Bijelo dugme, itd...). 2004. godine formira orkestar i produkcijski tim s kojim radi brojne emisije na Hrvatskoj televiziji (Studio 10, Ples sa zvijezdama, Zvijezde pjevaju, Evergreen, Volim Hrvatsku, The Voice, A strana). Funkciju glavnog glazbenog producenta završne priredbe dodjele hrvatske glazbene nagrade “Porin” obnašao je u periodu 1998. - 2002. godine, i 2008. – 2018. Višestruki je dobitnik glazbene nagrade “Porin”. U periodu 1997. - 2022. nagrađivan je više od 40 puta u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne glazbe, produkcije klasične glazbe, tonskih snimaka i kategoriji albuma godine. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Od 2006. - 2014. godine bio je član Predsjedništva HGU i Predsjednik glavnog odbora HGU.
Od 2014. godine je Predsjednik HGU.
Od 2008 godine predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.


Corrie Francis Parks (SAD) Donosi život neživom kroz manipulaciju fizičkim materijalima, kadar po kadar. S jednom rukom na kameri i drugom na tipkovnici, njeni filmovi i instalacije održavaju organsku vezu s tradicionalnim metodama produkcije dok, u isto vrijeme, integriraju digitalnu tehnologiju. Parks je diplomirala na Sveučilištu Darthmouth a doktor znanosti je postala na Sveučilištu Južna Kalifornija. Trenutno, kao izvanredna profesorica vizualnih umjetnosti na Sveučilištu Maryland, Baltimore, nastavlja svoje istraživanje kretanja kadar-po-kadar iz perspektive praktičara. Njena knjiga “Fluid Flames: Experimental Animation with Sand, Clay, Paint and Pixels“ istražuje taktilnu prirodu pomjeranja savitljivih materijala direktno ispod kamere, spajajući zajedno tradicionalni i digitalni tijek rada kroz intervjue, sa suvremenim animatorima, i vježbama u stilu radionica. Parks je rezidentni umjetnik u McDowell Koloniji, Fondaciji Valparaiso i Klondike Goldrush Međunarodnom Povijesnom parku, član Fullbrighta u Novom Zelandu, i dobitnica stipendije Montana Film Ureda i Umjetničkog vijeća države Maryland. Kreirala je instalacije temeljene na projekciji za Light City Baltimore, SAD, Međunarodni festival medijske umjetnosti, koji se održava svako dvije godine, u Tuniziji, i UnDark Festivalu u Rusiji. Njeni nagrađivani kratki filmovi su prikazivani u Annecy, Hirošimi, Ottawi, Zagrebu i na drugim velikim festivalima diljem svijeta.

Elmir Jukić (BiH) je bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski redatelj. Rođen je 1971. godine u Sarajevu gdje je na Akademiji scenskih umjetnosti 2000. stekao diplomu redatelja. 1998. godine je režirao dokumentarni film „Čovjek koji je kuću zamjenio za tunel“. Nakon režiranja diplomske predstave ”Proces” 2000. njegov prvi profesionalni kazališni komad bio je ”U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, a potom kazališni komad ”Priviđenje iz srebrenog vijeka. Nakon toga, Jukićeva karijera ide u dva smjera: prema kazališnim pozornicama i prema televizijskim ekranima i filmskim platnima. 2005. godine po svome scenariju režira kratkometražni igrani film ”Ram za sliku moje domovine” , a 2008. godine i kratki film „Majka“.

2007. godine s prikazivanjem na televizijskim ekranima započinje humoristična televizijska serija ”Lud, zbunjen, normalan” .

U periodu od 2011. do 2017. godine, Jukić je svoj redateljski potpis stavio na nekoliko televizijskih serija poput ”Dva smo svijeta različita”, ”Kriza” te ”Lažni svjedok”, a 2018. godine počinju se prikazivati njegove dvije nove serije: ”Ne diraj mi mamu” i ”Konak kod Hilmije.” 2008. godine u Kamernom Teatru 55. režira dramu ”Žaba”, predstava će postati veliki pozorišni hit, a 2018. godine je proslavila 10 godina svojeg prikazivanja.

Gotovo 10 godina nakon predstave, redatelj se upustio u novi projekt – odlučio je režirati svoj prvi dugometražni film prema predlošku istoimene drame. Nastao je film ”Žaba” koji je naišao na pozitivne kritike. Trenutno režira dvije serije, „Na rubu pameti“ i „Radio Mileva“.

Aleta Rajič (BiH) rođena je 1990 god. u Čapljini. Magistrirala je Engleski jezik i Povijest umjetnosti na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u ‘Studiu Neum’ gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova te polazila brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih par godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma (u Mostaru i u Neumu). „PRIRODNI ODABIR“ je njen drugi autorski film koji je u manje od godinu dana selektiran na preko 70 internacionalnih filmskih festivala (uključujući premijeru na SFF-u, Annecy, Pula Film Festival, Monstra, Animafest itd.) te osvojio sedamnaest nagrada za najbolju animaciju na festivalima širom svijeta. Članica stručnih žirija na više svjetskih festivala.

Posljednjih deset godina Aleta je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF gdje trenutno aktivno sudjeluje u umjetničkoj direkciji.

Maša Avramović (Srbija) rođena je 1994. godine u Beogradu. Studirala je animirani film na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, a potom i na školi La Poudrière u Valenceu u Francuskoj. Voli eksperimentirati komadićima papira, tradicionalnom i digitalnom 2D-animacijom. Njen diplomski film “Stuck Together“ osvojio je nagradu Dušan Vukotić na NAFF-u 2021. i Prix L’Extra Court na Pointers Film Festivalu. Njen posljednji film “Trails of the morning“ trenutno se prikazuje na festivalima.

Robin Heap (UK) Nezavisni je direktor i predavač animacije, trenutno usredotočen na razvoj novih stop motion projekata i vođenje studenata dodiplomskih studija u njihovim studijima animacije. Stvaranje minijaturnih svjetova kroz mješavinu ručno izrađenih modela, kinematografije i trunčicom digitalne čarolije, je ono što pokreće Robinovu kreativnost.

Natjecateljski program / Raspored projekcija
2022 Neum Animated Film Festival
27.08.2022. | Subota | 21:00h
OBJECT OF LIFE
Jack James Parry
03:00
Australija_Australia
NO LEADERS PLEAS
Joan Gratz
02:18
SAD_USA
MY GRANDMA MATILDE
Miguel Anaya Borja
00:10
Meksiko_Mexico
THE JOURNEY
Mirela Ivanković Bielen
05:56
Hrvatska_Croatia
GYPSY TALES/THE TUB CARVERS
László Balajthy
07:50
Mađarska_Hungary
FAIRY HORSES
Oksana Nesenenko
04:35
Ukraina_Ukraine
THE 2 SHOES
Paul Driessen
05:00
Francuska_France
DOCTOR´S WIFE
Bruno Simões
03:00
Portugal_Portugal
STEAKHOUSE
Špela Čadež
09:30
Slovenija_Slovenia
28.08.2022. | Nedjelja | 21:00h
A POEM BY ALBA
Yoo Lee
05:38
SAD_USA
THE PYRAMID
Mohamed Ghazala
07:00
Egipat_Egypt
ELSEWHERE
Sylwia Kubus
06:00
Poljska, Njemačka_Poland Germany
LADY ISOBEL & THE ELF KNIGHT
Cashell Horgan
08:00
Irska_Ireland
TIME(L)OVER
Álvaro Pinell
04:51
Španija_Spain
THAW
Arthur van Merwijk
02:00
Nizozemska_Netherlands
A COW BAKED A СAKE
Nadia Limova
04:23
Ukraina_ Ukraine
CYMK
David Chai
02:40
SAD_USA
FIRE AND WATER
Robert Brown
02:00
UK_United Kingdom
THE CITY HALL
Sofiko Badalova
06:25
Rusija_Russian Federation
29.08.2022. | Ponedjeljak | 21:00h
THE TALE OF THE GREEN CHEESE
Noah Erni
04:48
Švicarska_Switzerland
EVERY SUNRISE
Simone Massi
02:30
Italija_Italy
GREECE TREASURES
Janis Cimmermanis
00:11
Latvija_Latvia
LITTLE OX
Raf Wathion, Patrick Vandebroeck
10:33
Belgija_Belgium
THE SAUSAGE RUN
Thomas Stellmach
09:45
Njemačka_Germany
AMADA CAFEÍNA
Greivin Adrián Hernández Quesada
03:30
Kostarika_Costa Rica
IN HIS MERCY
Christoph Büttner
11:55
Njemačka_Germany
INCOMPLETE
Dalena Tran
03:30
SAD_USA
MONKEY DOMINO
Ulf Grenzer
04:07
Njemačka_Germany
DREAM
Majid Sabri
03:39
Iran_Islamic Republic of Iran
30.08.2022. | Utorak | 20:00h
THE WINGED
Naira Muradyan
12:52
Armenija_Armenia
ONE LAST WISH
Galia Osmo
10:00
Izrael_Israel
DIES IRAE
Mary Colective
07:37
Australija_Australia
PARCHES
David Villarrubia Lorenzo
05:25
Španija_Spain
I AM NOT AN ANGEL
Joe Chang
10:46
Kanada_Canada
NO SUBSTITUTE
Abdollah Alimorad
15:00
Iran_ Islamic Republic of Iran
TEN DEGREES OF STRANGE
Lynn Tomlinson
04:29
SAD_USA
SAMURAI FROG GOLF
Brent Forrest
03:48
Japan
BALL
Abdul-Kadhim
05:00
Irak_Iraq
31.08.2022. | Srijeda | 21:00h
BESTIA
Hugo Covarrubias
05:00
Čile_Chile
ENCASED
Pablo G. Herrero
13:00
Španija_Spain
KAFK S DOLL
Bruno Simões
10:40
Portugal
FLEDGE
Hani Dombe
15:22
Izrael_Israel
A MIDWINTER NIGHT'S DREAM
Mike Ryan
02:45
SAD_USA
Natjecateljski studentski program / Raspored projekcija
2022 Neum Animated Film Festival
30.08.2022. | Utorak | 22:00h
STORM
Kirstin Hardin
01:42
SAD_USA
THE PORTRAIT
Michał Barylski
09:21
Poljska_Poland
THE INCREDIBLE MRS LIEN MOURLEN
Eleni Xoupa
06:53
Grčka_ Greece
RAINBOY
Sandra Marić
04:00
BiH
THE ENCOUNTER
Aleksandra Krivolutskaia
05:05
Rusija_ Russia
GAIA
Iciar Leal
04:25
Španija_Spain
COCO BEACH
Aline Prat
04:40
Francuska_France
31.08.2022. | Srijeda | 22:00h
I SIT AND LOOK OUT
Gábor Balázs
10:09
Rumunija_Romania
FUR COATS
Lucie Vostárková
04:24
Republika Češka_Czech Republic
HOPPER'S DAY
Jingqi Zhang
04:45
SAD_USA
THE DREAM MAKER
P.Denis, L.Desrozier, A. Hemkes, G. Hoarau, A. Perrin,L.Rippert
03:56
Francuska_France
PIR'HEART
A.Abdoulazize, M.Desarnaud, I.Thisted Jorgensen, J. Koffi, R. Isola, N.Gawankar
04:30
Francuska_France
ELEPHANT IN THE ROOM
Ching-Ju Yang
05:46
Tajvan_Taiwan
PEEKABOO
Marco Savini, Marco Giglio
01:06
Italija_Italy
À L'ARTICLE DE L'AMOUR
C.Duvert, M. Chauchoy, C. Bagein, L. Maitrehenry, M. Martinez, J. Cabezas
05:29
Francuska_France
30.08.2022. | Utorak | 22:00h
SAUERKRAUT
A.Marszalek, H. Greiner, M.Dufour, F. Marlin, A. Poirier, C.Krempp
07:27
Francuska_France
PEACH
Christina Su
04:08
SAD_USA
ROOTS
Maddalena Brozzi
07:34
Italija_Italy
REMEBER
Xinyi (Alores) Li
03:11
SAD_USA
LONELY SOULS
Finn Morgan-Roberts
02:07
UK_United Kingdom
MOM IS ALWAYS RIGHT
Marie Urbánková
07:39
Repoblika Češka_Czech Republic
CALL AND RESPONSE
Morgane Duprat—Peter
06:15
Francuska_France
WET
M.Bergeonneau, L.Montpert, M.Mandon, C.Peyrebrune, E.Taussac
06:00
Francuska_France
31.08.2022. | Srijeda | 22:00h
UNFORGETTABLE
M. Pischedda, M.Dieval, G.Renault, C.Sabater Vilchez, A.Mougenot
07:15
Francuska_France
ALONE TOGETHER
Zoe Chen
04:09
SAD_USA
LILY & POPPY
P.A. Mortier, A.Le Goas, N.Krebs, S.Boungnasith
03:14
Francuska_France
VENTANAS
M.Matilla,E.Espinoza,M. Cebrián,A.Serrano,L. Rodríguez,O.Pérez
04:43
Španija_Spain
THE BALISTIK VOSTEN
C. Delestrain, O.Masson, L. M. Le Guludec, M. Haudry, N. Peyren, G.Lejeune,B.Belper
06:00
Njemačka_Germany
THE MELOMANIACS
Marc-Aurèle Versini
02:11
Belgija_Belgium
THE OLD MAN AND THE SEA
Eylül Yarkin
02:56
Turska_Turkey
MORRY
Kotta Katsuda,Chris Chang,Samar Mingshan Chen
03:00
SAD_USA
SEWING MACHINE
Najmeh Hashemolhosseini
08:05
Iran_Islamic Republic of Iran
Panorama program/ Raspored projekcija
2022 Neum Animated Film Festival
28.08.2022. | Nedjelja | 10:30h
VETER
Andrew Katsuba
06:00
Rusija_Russian Federation
RED FIRE
Mona A.Shahi
11:00
Iran_Islamic Republic of Iran
MATTRICIDE
Gemma Rigg
02:40
UK_United Kingdom
BALLAD OF PIPE AND NECKLACE
Martin Babić
12:00
Hrvatska_Croatia
INTO THE SEA
Andrey Sokolov
07:30
Rusija_Russian Federation
29.08.2022. | Ponedjeljak | 10:30h
MAD IN XPAIN
Jorge Miguel Rioboo Cortes
12:00
Španija_Spain
HAIRDRESER FRYDENLUND
Hanne Berkaak
13:35
Norveška_Norway
MORA MORA
Jurga Šeduikytė
10:05
Litvanija_Lithuania
THE SECRET OF MR. NOSTOC
Patrice Seiler, Maxime Marion
10:55
Francuska_France
CHASE
Jorge San Martin, Manuel Carbajo
06:06
Španija_Spain
EVERYTHING'S A LIE
Dan Criblez
05:00
SAD_USA
30.08.2022. | Utorak | 10:30h
LIGHT HUNTING
Peyman Jahanfar
02:30
Iran_Islamic Republic of Iran
CYAN EYED
Ryan Grobins
08:20
Kanada_Canada
PULLOVER
Christian Kaufmann
06:00
Njemačka_Germany
ECHO
Sergio Kotsovoulos
11:47
Grčka_Greece
GIRL AND CLOUD
Shokir Kuziboy, Kholikov
11:00
Uzbekistan
WHISPER DOWN THE LANE
Raghad Albarqi
04:43
Saudijska Arabija_Saudi Arabia
REGULAR
Nata Metlukh
05:00
SAD_USA
Ekologija program/ Raspored projekcija
2022 Neum Animated Film Festival
28.08.2022. | Nedjelja | 22:00h
YOUR DAUGHTER HERO
Apostolis Iliopoulos, Elias Roumeliotis
04:12
Grčka_ Greece
HIGH TIDE
Carmen Pelaz
01:00
Španija_Spain
CITSALP
Jean A. Evangelista
01:45
Filipini_Philippines
GREEN
A. Cohen, L. Florean, T. Fratissier, C.Poiriez, E. Thibaut
03:42
Francuska_France
MISTER STUMP
Marius Roth
03:14
Njemačka_Germany
YAWATI
Lucia Espinoza
04:08
Ekvador_Ecuador
AMONG THE CLOUDS
Alexi Scheiber
04:12
SAD_USA
WHY IS BIODIVERSITY IMPORTANT
Ana Stefaniak, Ignatz Johnson-Higham
05:39
UK_United Kingdom
WHO WANTS TO LIVE FOREVER
Matteo Valenti
05:00
Italija_Italy
INFILTRADOS
Frida Moran
03:00
Meksiko_Mexico
I COULDN'T BELIEVE IT
Guido Manuli
02:15
Francuska_France
HOME
Hamed Azizi
01:00
Iran_ Islamic Republic of IranNeum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2022 KAN. All rights reserved. This site is powered by GCR production.