NAFF / Neum Animated Film Festival
Regionalni ured Fondacije Friedrich Ebert će podržati ovogodišnji Neum Animated Film Festival 2021 Neum Animated Film Festival

Na šesnaestom izdanju NAFF-a, dio konferencijskog i natjecateljskog programa bit će održan u sklopu suradnje Festivala sa regionalnom kancelarijom Fondacije Friedrich Ebert za Jugoistočnu Europu (FES SOE). Fondacija Friedrich Ebert je njemačka fondacija koja je već dvije decenije prisutna u Bosni i Hercegovini kroz nacionalni ured, a od 2016. u Sarajevu je prisutna i kancelarija Fondacije koja radi na nivou regiona Jugoistočne Europe.

U sklopu bogatog programa Festivala, Fondacija Friedrich Ebert dat će svoj doprinos dijelu programa koji će dati prostor animiranim filmovima s temama zaštite okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama. Fondacija Friedrich Ebert posvećena je podizanju svijesti o značaju očuvanja i unapređenja životne sredine. Kroz postojeći rad, FES SOE sprovodi nekoliko aktivnosti na regionalnom nivou koje se odnose na teme okoliša i suzbijanja posljedica klimatskih promjena.

Aktivnosti Fondacije usmjerene su prema različitim akterima, od ekoloških aktivista, političkih aktera, nevladinih i međunarodnih organizacija. Međutim, FES SOE prepoznao je značaj komuniciranja ovih tema i prema široj javnosti, naročito mladima, i upravo posredstvom filmske umjetnosti.

Teme zaštite i očuvanja životne sredine, te klimatsih izazova, često se razmatraju u okviru stručnih i, nerijetko, visokopolitičkih diskusija, što ih čini manje dostupnim u javnom prostoru. Ipak, životi svih nas neizbježno su pod uticajem problema koji ugrožavaju zdravlje okoline, i samim tim zdravlje ljudi. Stoga, neizmjerno je važno podizati svijest u javnom prostoru o tome na koji način je okolina ugrožena, i kako rješavati te izazove, individualno i sistematski.

FES SOE podržava edukacijski potencijal koji NAFF posjeduje, i bit će nam zadovoljstvo podržati panorama program NAFF-a te konferenciju u sklopu festivalskog programa koja će ugostiti predstavnicu FES SOE ureda, te autore filmova koji se dotiču ovih važnih tema, iz Kine, Ekvadora, Holandije, Francuske i Irske.
Plakat Naff 2021

Katalog Naff 2021Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2021 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.