NAFF / Neum Animated Film Festival
O ženama kroz povijest animacije - Mindy Johnson 2021 Neum Animated Film Festival

U okviru prvog dana 16. po redu Festivala animiranog filma NAFF 2021 predavanje je održala Mindy Johnson, jedna od članova žirija. Ova svestrana autorica iz Los Angelesa u svijetu umjetnosti je poznata kao vrsna autorica, edukatorica, pedagoginja i glazbenica. Nedavno joj je dodijeljena i nagrada ASIFA – Hollywood Animation Educators Forum za 2020. godinu i Nagrada akademija za filmsku akademiju za Akademiju filmske umjetnosti i znanosti Grant Foundation za 2019. godinu za kontinuirano istraživanje i pisanje o ženama kroz povijest animiranog filma. Njezina revolucionarna otkrića i dalje bacaju svjetlost na nevidljivi narativ o ženskoj prisutnosti u prvom stoljeću filmske industrije.

U okviru zanimljivog predavanja povela je gledatelje kroz povijest animiranog filma u kojem se, prema njenim riječima, obično ne primjećuju žene. „Vračajući se u prošlost animacije, vidimo samo muškarce koji su ostavili jak pečat na ovom polju, ali ne primjećujemo da su tu i mnoge žene koje su ostavile veliki trag u animaciji kroz prošlost. Jedan od pionira ranog perioda kinematografije je Segundo de Chomon, kojeg je upravo njegova žena, inače glumica, potaknula da se bavi kinematografijom, te postane jedan od najboljih. Najranija industrijalizacija animacije počinje u Bray studiju u New York-u čiji je šef bio John Randolph. No, malo ko zna da je glava studija, ujedno i glavna šefica u razvijanju posla bila zapravo njegova supruga“, objašnjava ugledna američka animatorica koliko su žene bitne u razvoju filma, ali im se ne pridaje nikakav značaj.

U svom zanimljivom putovanju kroz povijest kinematografije prisjetila se i animatorice Helene Smith Dayton, koja je najprije kao mlada novinarka, uplovila u svijet umjetnosti u skulpturama i postala veoma uspješna umjetnica. Njen film „Romeo i Julija“ u tehnici stop motion je svojjevremeno pokupio velika priznanja i nagrade. Mindy je u svom izlaganju veliki značaj dala još jednoj uspješnoj umjetnici koja je dala veliki doprinos u svijetu animacije. To je Margaret Winkler koja je zaslužna za distribuciju mnogih karaktera u animiranoj historiji, poput Koko Klovn i Felix mačka.

„U isto vrijeme Walt Disney je pokrenuo kratke animacijske reklame koje bi se prikazivale prije glavnog filma. Zvijezda njegovih kratkih filmova bila je Aletha Reynolds, umjetnica ali i kreatorica mnogih reklama“, dodaje Mindi naglašavajući kako su upravo za Walt Disneya radile uglavnom žene. U svom predavanju Mindy je spomenula još mnoge uspješne animatorice koje su napravile velika djela u svijetu animacije, vjerujući da će ljubitelji animiranog filma ubudeći znati cijeniti ulogu žene kroz film i kinematografiju.

Naša sugovornica, kao još jedna uspješna žena u svijetu filma osvila je bezbrojne nagrade i priznanja. Mindy predaje povijest kinematografije, estetiku i interkulturni film, uključujući i povijesti žena u animaciji utemeljen na njezinom kontinuiranom revolucionarnom istraživanju, na CalArts - Kalifornijski institut za umjetnost u Los Angelesu i Sveučilište Drexel u Philadelphiji, PA.
Plakat Naff 2021

Katalog Naff 2021Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2021 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.