NAFF / Neum Animated Film Festival
Animacijom do ekološke osviješćenosti 2021 Neum Animated Film Festival

Prikazani su animirani filmovi čija je tema zaštita okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama, a u konferencijskom dijelu festivala su govorili autori filmova iz Kine, Ekvadora, Holandije, Francuske i Irske te Selma Šehović, predstavnica FES SOE ureda

Na 16. izdanju NAFF-a u okviru bogatog natjecateljskog programa treći dan je održana i konferencija na temu ekologije, a u sklopu suradnje Festivala sa regionalnom kancelarijom Fondacije Friedrich Ebert za Jugoistočnu Europu (FES SOE). Prikazani su animirani filmovi čija je tema zaštita okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama, a u konferencijskom dijelu festivala govorili su autori filmova iz Kine, Ekvadora, Holandije, Francuske i Irske te Selma Šehović, predstavnica FES SOE ureda.

“FES SOE podržava edukacijski potencijal koji NAFF posjeduje, i veliko nam je zadovoljstvo bilo podržati panorama program NAFF-a, te učesvovati u ovoj konferenciji. Teme zaštite i očuvanja životne sredine, te klimatsih izazova, često se razmatraju u okviru stručnih i nerijetko, visokopolitičkih diskusija, što ih čini manje dostupnim u javnom prostoru. Ipak, životi svih nas neizbježno su pod utjecajem problema koji ugrožavaju zdravlje okoline, i samim tim zdravlje ljudi. Stoga, neizmjerno je važno podizati svijest u javnom prostoru o tome na koji način je okolina ugrožena, te kako riješavati te izazove, individualno i sistematski”, kazala je Selma Šehović ispred najstarije političke fondacije u Njemačkoj. Fondacija Friedrich Ebert posvećena je podizanju svijesti o značaju očuvanja i unapređenja životne sredine. Kroz postojeći rad, FES SOE sprovodi nekoliko aktivnosti na regionalnom nivou koje se odnose na teme okoliša i suzbijanja posljedica klimatskih promjena, a baziraju se na demokraciju, pluralizam, kooporaciju. Važan dio u njihovom poslu je socioekološka transformacija.

Anterfile: Aktivnosti Fondacije

Aktivnosti Fondacije usmjerene su prema različitim akterima, od ekoloških aktivista, političkih aktera, nevladinih i međunarodnih organizacija. Međutim, FES SOE prepoznao je značaj komuniciranja ovih tema i prema široj javnosti, naročito mladima, i upravo posredstvom filmske umjetnosti. Fondacija Friedrich Ebert je njemačka fondacija koja je već dvije decenije prisutna u Bosni i Hercegovini kroz nacionalni ured, a od 2016. u Sarajevu je prisutna i kancelarija Fondacije koja radi na nivou regiona Jugoistočne Europe.


Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2021 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.