NAFF / Neum Animated Film Festival
Kroz filmove iskazujem vlastite stavove 2021 Neum Animated Film Festival

Na ovogodišnjem 16. po redu NAFF Festivalu u Neumu, među njih sedam najboljih i najkompetentnijih, u ulozi stručnog žirija našla se i talentirana Ana Nedeljković iz Beograda. Ova četrdesettrogodišnja animatorica i vizualna umjetnica diplomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Bavi se animiranim filmom, vizuelnom umjetnošću i edukacijom u oblasti savremene umjetnosti.

Njen prvi animirani film “Rabbitland” kojeg je režirala zajedno sa kolegom Nikolom Majdaka, nagrađen je 2013. godine Kristalnim medvjedom na Berlinalu. Film je prikazan na preko 100 festivala širom svijeta, a osvojio je i brojne druge nagrade. Prvih deset godina karijere, svoje radove je predstavljala u galerijama, a onda je susret s kolegom Nikolom usmjerio ka filmskim ostvarenjima i prestižnim nagradama.

„Shvatili smo da svoj talenat možemo iskazati i kroz film. Prvo ostvarenje „Rabbitland“ je priča o savršenom zečijem svijetu, gdje se demokratski izbori održavaju svaki dan“, prisječa se Ana svojih početaka u svijetu animacije. Nakon prvonagrađenog Rabbitlanda uslijedio je njihov drugi zajednički film “Neputovanja” (2018) također prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale, Annecy i Sundance. O kakvom je filmu riječ svjedoči i činjenica da je kvalifikovan za Oskara i nominovan za Annie nagradu u Los Angeles-u. To je priča o odlasku, opstanku i (samo)postavljanju granica. O jednoj djevojčici koja živi u izoliranoj zemlji, ograđenoj visokim zidom i koja nikada nikamo nije putovala, a cijeli život maštala kako će jednog dana otići u savršen svijet koji se zove Inostranstvo.

“Priča je u svojoj osnovi inspirirana situacijom u mojoj državi tokom devedesetih godina i tadašnjim veoma kompliciranim viznim režimom, tako da je velikoj većini građana bilo dosta otežano da putuju. To se desilo i meni. Do svoje dvadeset i neke gotovo nikamo nisam putovala, sanjajući u tom periodu san koji smo Nikola i ja odlučili da predstavimo u filmu. Trudili smo se da nemamo nikakve lokalne reference, već da napravimo univerzalnu priču o posljedicama života u jednoj izolovanoj zemlji. Nastojali smo i da film ima otvoren kraj, zato što je veoma teško odgovoriti na pitanje otići ili ostati?! Mnogo faktora utiče na tu odluku”, objašnjava naša sugovornica dodajući da je rad na ovakvim filmovima dugotrajan proces. Za jedan film je, kako kaže, potrebno najmanje dvije do tri godine. Proces kreće od same ideje, preko pisanja scenarija, pravljenja storyboarda, skupljanja finansija, odlaska na pitchinge…

Film „Neputovanja“ je rađen plastelinskim lutkama u stop-motion tehnici, što je trajalo skoro godinu dana.

„Zaista vjerujem da animacije nije samo nešto slatko, lijepo i zanimljivo. To može biti izvrstan alat pomoću kojeg možemo ukazati na neke političke i socijalne probleme“, kazala je na kraju razgovora.
Plakat Naff 2021

Katalog Naff 2021Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2021 Studio Neum. All rights reserved. This site is powered by GCR production.