NAFF / Neum Animated Film Festival
Master class predavanje održala je Carolyn Gair, redateljica i dobitnica Emmyja 27/08/2023 | Neum Animated Film Festival

Drugog dana trajanja 18. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2023. prikazana su tri programa. Gledatelji su navečer na terasi hotela Sunce uživali u natjecateljskim i studentskim filmovima, dok je tijekom dana prikazan prvi panorama program.

Master class predavanje u nedjelju 27. kolovoza održala je Carolyn Gair, redateljica i dobitnica Emmyja, koja živi u Los Angelesu.

Gair ima preko 30 godina iskustva u industriji animacije, i radila je sa svim velikim studijima uključujući Disney, Warner Bros, Universal, Illumination i Paramount. Ove godine u Neum je stigla kao članica žirija.

''Sa svakom slikom postajete sve bolji''

Redateljica čiji je rad viđen u više od dvadeset zemalja i preveden na više jezika na NAFF-u je govorila o stop motion tehnici, s kojom je počela eksperimentirati za Instagram 2014. godine.

U početku joj i nije baš išlo dobro, kazala je na predavanju u Neumu.

''Ispočetka sam sve pravila samo za sebe. S godinama sam postala luđa i luđa, koristila sam sve iz kuće i razmišljala kako to mogu iskoristiti. Sa svakim frameom, svakom slikom, eksperimentom – postajete sve bolji i bolji. Ako započnete s malim stvarim, kasnije možete napraviti nešto veliko'', rekla je Carolyn govoreći o svom radu u stop motion tehnici.

''Sloboda da padnete je sloboda da ćete uspjeti'', dodala je.

Carolyn je bila glavna urednica priče za Free Birds - radeći sa scenaristom/producentom Davidom Sternom i redateljem Ashom Brannonom; bila je Brannonov glavni urednik u filmu Mandoo, Rock Dog. Također, radila je na šalama s komičarima Steveom Martinom i Eddiejem Izzardom, te pomogla u razvoju scenarija i pridonijela cjelokupnoj strukturi i priči više igranih filmova.

Dva hrvatska filma u takmičarskom programu

Da se na NAFF-u prikazuju filmovi s ozbiljnom tematikom, govori i iranski film koji je prikazan druge večeri NAFF-a pod nazivom ''The Past'' (Prošlost). Film je prikazan u takmičarskom programu, a autor Hamid Mohammadi je koristio stop motion tehniku.

Film govori o piscu koji prima prijetnje od državnih dužnosnika da prestane pisati iz političkih razloga.

I dva hrvatska filma našla su svoje mjesto ove godine na NAFF-u. ''Paradigma'' Andreja Rehaka i ''Obiteljski portret'' Lee Vidaković ove godine bore se za neku od nagrada u takmičarskom programu.

Publika voli studentske filmove

Nakon drugog takmičarskog programa, prikazano je i devet studentskih filmova – koji su pobrali simpatije publike na terasi neumskog hotela Sunce.

Tijekom trajanja 18. izdanja NAFF-a bit će prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje u tri programa: takmičarskom, studentskom i panorama programu.

Festival će svečano biti zatvoren 30. kolovoza dodjelom osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića , koja se dodjeluje mladim regionalnim autorima kao podsticaj za daljnji rad.
Plakat Naff 2023

Katalog Naff 2023
Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2023 KAN. All rights reserved.