NAFF / Neum Animated Film Festival
Treći dan Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu prošao je u znaku master classa koji je održala Galia Osmo 28/08/2023 | Neum Animated Film Festival

Treći dan Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu prošao je u znaku master classa koji je održala Galia Osmo, a prikazano je i 12 filmova u takmičarskom i devet u studentskom programu.

Ranije, tokom dana je prikazan i drugi panorama program. Sve projekcije zbog loših vremenskih uvjeta su premještene s terase hotela Sunce u kongresnu dvoranu hotela.

Emotivni povratak u Neum

Galia Osmo je na predavanju u Neumu govorila o tehnici lutke i procesu nastanka njezinog filma ''Posljednja želja'', a koji je nagrađen na NAFF-u 2022. u kategoriji najbolja animacija glina-lutke. Ove godine Osmo je dio stručnog žirija.

''Za mene je jako emotivno vratiti se u Neum, ali kad ste član žirija – onda imate veću odgovornost. Morate sve pogledati, razmišljati o tim filmovima, elementima koji su korišteni. Predstavlja veliku odgovornost, ali samim time ste i više koncentrirani na festival'', kazala je izraelska redateljica.

Iako su prikazana tek tri takmičarska programa, ova članica žirija zadovoljna je kvalitetom filmova koje je vidjela na 18. izdanju NAFF-a do sada.

''Do sada sam pogledala odlične filmove, i neki se već izdvajaju. Odličan mi je jedan njemački film, zabavan je i priča je odlična. Priča mora biti dobra. Ako animacija i nije najbolja, priča je ono što izvlači sve...onaj osjećaj koji dobivate dok gledate film. Očekujem da ću do kraja NAFF-a vidjeti još super filmova i različitih ideja autora, jer mi je fascinantno koliko ljudi imaju talenta i strasti da se bave animacijom'', izjavila je redateljica i animatorica sa sjedištem u Tel Avivu.

Inače, Galia je stvarala kratke filmove koji su se prikazivali na festivalima u Izraelu i u svijetu, te na par TV kanala.

Zbog ljubavi se planina 'boji' u rozu boju

U Neum je ove godine stigao i Thomas Kunstler, autor iz Grčke.

Njegov film ''Roza planina'' bit će prikazan u utorak 29. kolovoza.

Film je rađen u tehnici lutke a radi se o osmanskoj bajci. Čarobna priča o zabranjenoj lljubavi i kako je mladi cvjećar ''obojao'' planinu u rozu boju za ljubav dame Vassiliki, miljenicu despotskog Ali Paše, vladara misterioznog balkanskog grada – države Janjine, na križanju grčke, albanske i turske kulture.

''Filmovi koje sam do sada pogledao na NAFF-u su dosta kvalitetni. Neki su mi se više svidjeli, neki manje. Ja osobno preferiram stop-motion tehniku, ali ipak je najvažnija priča u filmu'', rekao je autor iz Grčke.

Srbijanski film u konkurenciji za nagradu

Treće večeri, u takmičarskom programu prikazan je i jedan srbijanski film rađen u 2D tehnici. Autori Ana Nedeljković i Nikola Majdak s filmom ''Novac i sreća'' u konkurenciju su za neku od osam nagrada NAFF-a. Ove godine NAFF se završava 30. kolovoza svečanim proglašenjem najboljih animiranih filmova i dodjelom nagrada.
Plakat Naff 2023

Katalog Naff 2023
Neum Animated Film Festival is Copyright © 2006 - 2023 KAN. All rights reserved.